Talon ulkosuunnittelu – ota huomioon materiaalit, sisustus ja värimaailma

Unelmakotia rakentaessa meillä on jo ajatuksia piha-alueen, julkisivun tai istutusten suhteen. Alamme kuitenkin vakavammin pohtimaan miten kodin ympäristö saataisiin näyttämään hyvältä, kun muutto on saatu alta pois ja asetettu aloilleen uuteen kotiin.

Ainutlaatuisia yksityiskohtia saadaan maisemoinnilla, väreillä, valaistuksella ja käytännön ratkaisuilla, kuten terassilämmitin, joka mahdollistaa pihan käytön vuodenajasta riippumatta. Mitä sitten tulee ottaa huomioon, kun siirrytään “sisustamaan” taloa ulkoapäin?

Tärkeimmät seikat talon ulkosuunnittelussa

Talon ulkosuunnittelu voi tuntua haasteelliselta, koska siinä tulee ottaa huomioon monia eri asioita. Erilaiset materiaalit, pihapiirin luonnolliset yksityiskohdat, aidat ja muut maisemointiin vaikuttavat ideat korostavat kodin tyyliä. Suunnittelua tehdessä on hyvä muistaa, että se mikä näyttää hyvältä naapurin kodissa, ei välttämättä ole käytännössä mahdollista toteuttaa omassa.

Kaikki lähtee siitä, että selvität ensi mitä määräyksiä on asetettu asemakaavan puolesta. Vaikka omistamme kodin ja tontin, niin yleensä ilman lupaa ei voi tehdä rakennus- ja istutustöitä. Kaupunkialueella voi olla tarkat asetukset siitä mitä värejä, materiaaleja tai asioita on edes mahdollista käyttää. 

Maaseudulla omistajalla suunnitelmat saat enemmän omiin käsiin. Lisäksi suunnan koko projektille, kustannuksille ja siihen tarvittavalle budjetille antaa se, kun löydät vastauksen seuraaviin kysymyksiin:

  • Haluatko kodin ympäristöstä käytännöllisen, näyttävän vai molempia? 
  • Suositko enemmän perinteistä vai modernia tyyliä? 
  • Mitkä asiat eniten häiritsevät pihapiirissä juuri nyt? 
  • Kuinka paljon ulkosuunnittelua voi korjata maalilla tai maisemoinnilla?
  • Tarvitaanko muutoksiin rakennustöitä tai ulkopuolista apua?

Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

Olipa koti sitten perinteinen tai moderni, niin miltä se näyttää on todella tärkeää. Ainut tarkoitus ei ole tehdä vierailijoihin hyvää ensivaikutelmaa, vaan haluamme itse tuntea olevamme kotona. Toteuttamalla tyylikkään pihapiirin luonnollisesti kodin arvo myös nousee. On paljon asioita, joilla voidaan koti viimeistellä tyylikkäällä tavalla: 

  1. Hyödynnä eri rakennusmateriaaleja

Erilaisten materiaalien hyödyntäminen antaa runsaasti vaihtoehtoja, kun tehdään ulkosuunnittelua. Puisilla yksityiskohdilla tuodaan lämmintä tunnelmaa tai yhdistämällä se lasin ja betonin kanssa saadaan aikaan tyylikäs yhdistelmä. Näitä voit hyödyntää esimerkiksi pylväissä, kaiteissa, aidoissa tai vaikka autotallin ovessa. 

  1. Maisemointi

Kodin ympäristöstä riippuen maisemointiin voidaan hyödyntää sieltä jo luonnostaan löytyviä elementtejä tai vaihtoehtoisesti voidaan korostaa vaikka kasveilla, pensailla ja/tai puilla. Ne kannattaa valita kuitenkin sen mukaan kuinka paljon itsellä on aikaa pitää niistä huolta. 

  1. Terassi tai patio

Vietämme yhä enemmän aikaa kotona, joten yksi loistava tapa laajentaa asuinaluetta on rakentaa terassi tai patio. Terassilämmitin mahdollistaa, että katetun terassin saat käyttöön kelistä riippumatta. Lämmitysteho riittää kattamaan jopa 14-22 neliömetriä ja löydät niistä jokaiseen sisustukseen sopivan mallin. 

  1. Käytä rohkeasti värejä

Oikean värit luovat juuri oikeanlaisen tunnelman kotiin ja pihapiiriin. Ulkopuolen maalaus on suhteellisen kallista, joten on tärkeää valita kerralla täydellinen värimaailma. Toiselle sopii maanläheiset värit, kun taas toisinaan voit tuoda valinnallasi piristystä naapurustoon. 

  1. Valaistus

Loppusilauksen kaikelle saat valaistuksella. Oikein sijoitetut ulkovalot tuovat tunnelmaa ja näyttävyyttä kodille. Samalla ne luonnollisesti valaisevat kulkutien, portit ja ajoväylän kotiin.