Hyvinvointia arjen keskelle

Monen meistä arki on niin hektinen, että välillä unohtuu omasta itsestä huolehtiminen. Varsinkin viimeisten reilun vuoden aikana meidän kaikkien arki on ollut erilaisempi kuin koskaan aiemmin, ja monet meistä ovat joutuneet opettelemaan aivan uuden tavan tehdä töitä. Etätyöt ovat tulleet tutuiksi yhä useammalle vihtiläisillekin, mutta kuinka hyvin olemme tottuneet uuteen arkeen, ja onko siitä enää paluuta siihen vanhaan arkeen. Kuka meistä etätyöläisistä haluaa palata entiseen?

Etätyöt ovat tuoneet lisää aikaa työtä ennen ja työpäivän jälkeen työmatkojen poistuttua arjesta, mutta onko meillä oikeasti enemmän aikaa käytettävissämme? Vai onko käynyt niin että vuorokausirytmimme on mennyt hieman sekaisin, emmekä saa unta ajoissa ja nukumme sen tunnin pidempään aamulla. Nukkumiseen ja uneen saattaisi auttaa luontaistuotteet, kuten CBD-öljyt. Ne voivat muutenkin auttaa työstressiin ja yleiseen hyvinvointiin, klikkaa tästä lisätietoja.

Etätyön mahdolliset ongelmat

Monet etätyöläiset ovat toimistotyötä tekeviä asiantuntijoita ja ammattilaisia. Mutta kuinka monella on kotioloissa vastaavat oltavat kuin siellä työpaikalla? Läheskään kaikki yritykset eivät ole tehneet työntekijöilleen etätyöpisteitä, mikä saattaa johtaa siihen, että vaikka yhä useampi on jopa valmis muuttamaan edullisimmille alueille etätyön ansiosta, itse etätyö voi olla jopa vaaraksi terveydelle.

Huonosti valikoitu etätyön työpiste voi altistaa kehon väärille työasennoille, huonolle valaistukselle ja sitä kautta tuottaa ajan myötä ongelmia omalle keholle. Monet etätöitä tekevät ovat myös kertoneet, kuinka he saattavat tehdä töitä koko päivän pitämättä taukoja. Tämä näennäisesti ja tilastollisesti nostaa tuottavuutta, mutta millä hinnalla. Vaikka teet etätöitä yksinäsi, olisi sinun pidettävä taukoja. Vähintään tauko joka toinen tunti olisi minimi, mutta mielellään sinun pitäisi pitää tauko jokaisen tunnin aikana. Omalla työpaikalla ne tauot tulivat automaattisesti lounaan, kahvitauon ja työkavereiden toimesta. Etätöissä tauoista pitää huolehtia itse.

Etätöissä kotona työn ja vapaa-ajan välinen raja on entistä häilyvämpi, kuka osaa lopettaa työt työajan puitteissa, ja kuka jatkaa vielä illalla päivän ongelmien parissa – kun ne nyt ovat siinä vielä saatavilla. Toisaalla meillä on myös niitä etätyön tekijöitä, jotka eivät saa mitään tehtyä ilman selkeätä työlistaa, mikä taas lisää raportoinnin ja seurannan määrää ja jonkun vastuuhenkilön stressitasoja.

Syö ja nuku hyvin

Kaikessa tekemisessä, on se töitä tai opiskelua pitäisi muistaa pitää itsestään huolta. Omasta kehosta ja mielestä huolehtiminen on hyvä aloittaa sillä, että syö terveellisesti ja niin hyvin kuin oma talous antaa periksi. Jos esimerkiksi et vielä osaa tehdä ruokaa, kannattaa se taito opetella. Sillä osaamalla tehdä ruokaa, on viikoittaiset ruokaostokset helpompia suunnitella, ja pystyt tuottamaan itsellesi ruoat huomattavasti edullisemmin kuin tilattavat vaihtoehdot tai kaupan puolivalmisteet.

Kun syöt arkena ja viikonloppuna säännöllisesti, huolehdit että et syö liikaa sokereita, suolaa tai vääriä rasvoja, mahdollistat itsellesi myös paremmat yö unet. Uni on kuitenkin se yksi tärkemmistä asioista, joita kehomme tarvitsee latautuakseen taas seuraavaa päivää varten.

Muista liikunta ja ystävät

Liikkuminen on kehomme perustarve. Se ei tarkoita, että meidän pitäisi mennä joka päivä salille. Mutta se tarkoittaa, että meidän tulisi liikkua päivittäin. Pelkkä kävelykin on jo paljon parempi kuin ei mitään. Toisaalla myös meitä ei ole tarkoitettu elämään yksin, ja vaikka digitaaliset kanavat mahdollistavat ystävien kanssa kommunikoinnin ihan kotoa käsin, on hyvä välillä tavata niitä kavereita myös oikeasti, sosiaaliset kontaktit ovat herkkua aivoillemme- varsinkin jos teet etätöitä, ja sosiaaliset kontaktit ovat jo aivan minimissään siinä lähikaupan kassanhenkilössä.

Pitä itsestäsi huolta!