Äänikirjat, modernin ihmisen valinta

Äänikirjoja on ollut markkinoilla jo vuosikymmeniä. Kukapa ei muistaisi lapsuudestaan kasettisoittimelta kuunneltuja tarinoita lohikäärmeistä, ritareista tai vaikkapa lastenkirjallisuuden klassikoteoksista, kuten Aladdin ja muut tuhannen ja yhden yön tarinat tai Lumikin ja seitsemän kääpiön seikkailut. Lapsille äänikirjat olivat todellisuutta siis jo ammoin, mutta pitkään aikuisten äänikirjojen maine ei ollut niin korkeaa luokkaa. Äänikirjoja oli toki myynnissä, mutta vain harvoista teoksista ja yleinen mielipide oli, että niitä kuunneltiin vain mahdollisesti autossa. Muuten kirjat luettiin perinteiseen tyyliin itse. Nykyisin tilanne on kuitenkin toinen ja yhä useampi valitsee perinteisen kirjan sijaan äänikirjan. Äänikirjan edut verrattuna tavalliseen kirjaan ovat niin selvät, että niitä on vaikea ohittaa. Äänikirjasovellus kuuluukin nykyään modernin ihmisen älylaitteiden vakituisesti käytettäviin ominaisuuksiin.

Äänikirjan edut verrattuna perinteiseen kirjaan

Suurissa medioissakin ollaan huomattu äänikirjojen suosion valtava nousu ja nykyisin voikin lukea eri medioista tasaisin väliajoin hyvin kirjoitettuja artikkeleita koskien äänikirjoja. Äänikirjoilla on merkittäviä etuja, joiden ansiosta se on monelle menevälle ihmiselle ylivoimainen valinta perinteiseen kirjaan verrattuna. Siinä missä tavallinen kirja sitoo lukijansa ainoastaan kirjan pariin, äänikirjaa kuunnellessa voi tehdä samalla muita asioita. On äärimmäisen suosittua nykyään laittaa lenkkeillessä äänikirja korvalapuista päälle ja juostessa uppoutua samalla kirjan maailmaan. Myös perinteisessä autokuuntelussa äänikirjat ovat omalta osaltaan syrjäyttämässä musiikkia, pitkä työmatka vaikkapa Helsingistä Rovaniemelle asti kuluu kuin siivillä, kun samalla autoillessa kuuntelee äänikirjaa. Sama pätee esimerkiksi juna- tai lentokonematkaan. 

Siivoaminen on tylsää puuhaa ja kaikki konstit, jotka tekevät siitä siedettävämpää ovat tervetulleita. Nykyisin yksi suosituimmista keinoista on kuunnella samalla äänikirjaa, kuukausimaksuilla toimivat äänikirjasovellukset antavat mahdollisuuden kuunnella vaikka kymmeniä kirjoja kuukaudessa pikkurahalla, joten kirjat eivät lopu kesken, vaikka jokaisella siivouskerralla ja ruokaa laittaessa kuuntelisi samalla äänikirjaa.

Lukemisen fyysistä rasitustakaan on turha vähätellä, tuntikausien kirjan kannattelu ja sivujen vaihtelu ottaa kuin ottakin esimerkiksi käsivarsien päälle. Kuunnellessa taas ei tarvita minkäänlaista fyysistä rasitusta käsille. Myös silmät väsyvät lukiessa aivan eri tavalla kuin korvat kuunnellessa. Illalla nukkumaan mennessä esimerkiksi äänikirja osoittaa valttinsa verrattuna tavalliseen kirjaan.

Perinteisen kirjan edut verrattuna äänikirjaan

Perinteisellä kirjallakin on kuitenkin omat etunsa. Ykkösjuttu on tietenkin kouriintuntuvuus. Hyvin monen on vaikeaa päästä samanlaiseen tunnelmaan, kun on tottunut lukemaan tarinat kirjasta itse. Tämä tietenkin on monelta osin tottumiskysymys ja väistyy viimeistään siinä vaiheessa, kun puhutaan ihmisistä, jotka ovat koko nuoruutensa tottuneet nimenomaan äänikirjoihin. Toinen, selkeä etu, on paradoksaalisesti juuri se, että kirjaa tehdessä ei voi tehdä muita asioita. Tämän ansiosta keskittyminen on sataprosenttisesti kirjassa ja uppoutuminen kirjan tapahtumiin on helpompaa. Muita asioita puuhaillessa keskittyminen kirjaan helposti herpaantuu ja tärkeitä tapahtumia saattaa mennä ohi. On tietenkin hyvin yksilökohtaista, kuinka varauksetonta keskittymistä vaatii kirjaan uppoutuminen, mutta perinteisessä kirjassa uppoutuminen tapahtuu pakolla, sillä muita asioita ei voi edes tehdä samalla.