Yrittäjäkuva: Kaikki alkoi korjaamosta

Vuonna 1968 Pauli ja Liisa Palin aloittivat autokorjaamotoiminnan Vihdissä. Perheen oma koti oli korjaamon yhteydessä joten pojat Esko ja Pekka sekä sisko Soile saivat pienestä pitäen kosketuspinnan autojen maailmaan.
– Siihen aikaan autohuollot olivat pitkälti yleishuoltoja ja kaikilla huoltamoilla huollettiin kaikkia autoja, ajat olivat erilaisia kuin nykyään, kertovat Esko ja Pekka.

Veljekset Esko ja Pekka Palin jatkavat vanhempien jalanjäljillä ja Eskon poika Niko jatkaa Vihdin Autotaloa jo kolmannessa polvessa.

Kasvua ja muutosta

Yritystoiminta koki muutoksen 80-luvulla kun kuvioihin tuli mukaan autokauppa ja yritys muutti nykyiselle paikalleen Veikkoinkorpeen.
– Ei täällä niihin aikoihin montaa yritystä ollut ja niistä ajoista ollaan kasvettu nykyiseen viiteen halliin + yhteen ulos vuokrattuun + yhteen uuteen tulevaan, kertoo nykytilanteesta nuorempi veli Pekka.
– Kyllä meiltä silloin tällöin kysytään, kumpi on nuorempi, Ikäeroa meillä on kuitenkin se 11 vuotta. Yhteistä on myös se, että me molemmat kävimme autoinsinöörin koulutuksen ja olemme oikeastaan koko ajan olleet omassa yrityksessä töissä, kertoo Esko, jonka poika Nikokin on nyt uusimpana perheen jäsenenä mukana liiketoiminnasssa.
– Olemme kasvaneet niin henkilökunnan määrässä kuin palvelurakenteessa ja meitä on nyt 6+9 henkilöä tuottamassa palveluita automyynnin, korjaamon ja autopesulan kautta, kertoo Pekka.
– Varsinkin autopesulan rakentaminen ja avaaminen oli oikea ratkaisu ja olemme miettineet, miksi emme toteuttaneet ajatusta jo aiemmin. Tällaiselle 2,8 metriä korkealle autolle mahdollistavia pesuloita ei monia lähialueella ole.
– Tilojemme yhteydessä on K1 autokatsastus, joten autonomistajat saavat meiltä kokonaisvaltaisen palvelun.
Pekka kertoo myös kuinka hän muistaa, kun ns. huolenpitosopimukset tulivat Citroenille ja heille jo 2003.
– Nykyään asiakkaat toivovat ja hakevat helppoutta ja monet ottavat paketin, joka sisältää auton lisäksi niin vakuutuksen, huollot kuin kaiken muunkin, yhdestä paikasta.

Aluksi Renault nyt paljon muita

Vihdin Autotalo aloitti1984 Renaultin edustajana mutta vuosien varrelle on mahtunut niin yrityskauppaa kuin kaikkea muutakin ja nykyään Vihdin Autotalo edustaa Citroenia, Hondaa, Kiaa ja Mitsubishiä.
– Eri autotehtailla on erilaisia toiveita jälleenmyyntipisteille ja nämä toiveet ovat aiheuttaneet myös sen, miksi esimerkiksi BMW, Mercedes tai Audi-merkkiliikkeitä ei Läntiseltä Uudellamaalla enää löydy.
– Huollon puolellakin nykyaika näkyy siinä, että huoltojärjestelmät ovat suoraan yhteydessä tehtaiden järjestelmiin ja esimerkiksi maahantuojan tehtävät ovat pienentyneet entisajoista, kertovat Palinit.

Tulevaisuus

Sekä Esko että Pekka uskovat vahvasti oman yrityksensä tulevaisuuteen ja siihen, että kovalla työllä ja uskolla omaan tekemiseen kyllä pärjää.
– Silloin opiskeluaikoina meille kerrottiin, että polttomoottoriautot katoavat ennen 2020-lukua. No, ei käynyt niin. Nyt eletään hybridi-aikaa vielä pitkään ja polttomoottoriautot ovat kuvioissa mukana. Sähköautojen vallankumous saa vielä odottaa, koska ei valtioilla ole vielä infraa niiden todelliselle tulemiselle, povaa Pekka.