Osakkeiden omistamisen alkustepit

Osakkeiden ostaminen kuulostaa monelle aivan heprealta, vaikka osakkeista ja rahastoista toitotetaan uutisissa joka päivä. Jos ei ole asiaan perehtynyt, ei termejä voi lonkalta tietääkään. Onneksi osakesijoittaminen ei ole kuitenkaan mitään rakettitiedettä. Tämä artikkeli auttaa alkuun, jos haluat kokeilla jossain vaiheessa osakesijoittamista. Osta osakkeita, mutta lue huolella vinkkimme ja neuvomme.

Aivan alkuun kannattaa kysyä itseltään muutamia kysymyksiä ja tehdä hieman pohdintaa. Tulevan sijoittajan kannattaa ensiksi kysyä, mikä on se syy sijoittamiseen. Se voi olla vaikkapa tulevaisuuden turvaaminen, jolloin tuloja voi tulla monesta eri paikasta. Osakkeet voivat olla yksi niistä. Toiseksi kannattaa miettiä, tuleeko sijoittamisesta pitkäkin projekti. Kolmanneksi on hyvä pohtia riskien laajuutta – uskallatko ottaa ison riskin vai vain pieniä riskejä.

Pitkäkestoinen projekti

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että sijoittaminen kannattaa ajatella pitkänä projektina. Harvemmin käy niin että sijoittaja rikastuu parissa yössä. Toki niinkin voi tapahtua. Nyrkkisääntö on myös se, että pitkän aikavälin aikana osakkeiden kurssit ovat nousseet ja lyhyen aikavälin aikana niissä on ollut paljon muutoksia sekä ylös että alas. Korkoa tulee myös koroille silloin kun osakesijoitus jatkuu pitkään.

Seuraavaksi kannattaa miettiä niitä yrityksiä, joiden osakkeisiin olisi mukava sijoittaa. Mutta mukavuus ei ole kaikki kaikessa – on järkevää ottaa selvää yrityksistä. Tietoa on nykyään saatavilla runsaasti. Myös asiantuntijoiden kommentteja kannattaa lukea. Tärkeintä on se, että sijoitat sellaiseen yritykseen, jonka toimintaa ja tuotteita ymmärrät. 

Osakesijoittaminen ei ole yksittäinen tapahtuma, vaan sijoittajan tulee seurata markkinoita sopivan jatkuvasti. Jos tällaiseen ei riitä aika tai kiinnostus, ei sijoittaminen välttämättä ole järkevää. Kyse on kuitenkin sinun rahoistasi ja siitä mitä niille tapahtuu.


Rahastot osakkeiden sijaan

Vaihtoehto osakesijoittamiselle on rahastosijoitus. Niissä rahastoyhtiö hoitaa kohteiden valinnan ja hoitamisen puolestasi. Sijoittajan tulee vain etsiä itselleen sopiva sijoitusrahasto. Sijoitukset ovat hajautettuina moniin osakkeisiin, voi tämä olla turvallista ja tuoda helpostikin aiankin pikkutuloja. Osakesijoittajilla on puolestaan mahdollisuus osallistua yhtiön yhtiökokouksiin, joten hänellä on myös mahdollisuus vaikuttaa yhtiön toimintaan.

Yhtiöiden valitsemissa voi käyttää esimerkiksi firmojen tunnuslukujen ja numeroiden tutkiskelua, tietoa vakuuttavasta johdosta ja omistajista sekä trendien vaikutusten seuraamista. Kun olet yhtiön osakkaana ja omistajana, kannattaa myös miettiä onko yritys eettisesti sellainen, jonka toimintatavat hyväksyt. Esimerkiksi Nestle on joutunut viime aikoina kovaan prässiin, sillä Norsunluurannikon kaakaotilojen lapsiorjat haastoivat Nestlén ja monia muita yrityksiä oikeuteen, juurikin lapsityövoiman käytöstä.

Valintaan voivat vaikuttaa myös seuraavat asiat:

  • vakaa tuotto
  • kasvava tuotto
  • hyvä kasvusuunnitelma
  • mainiot kasvumahdollisuudet
  • brändin tunnettuus
  • luotettava maine
  • tunnettu yhtiö
  • hyvät palvelut tai tuotteet
  • osaava ja välittävä johto
  • velkojen määrä

Verotus sijoittamisessa

Loppuvuodesta sijoittaja saa tiliotteen verotukseen, jossa näkyy osakeomistukset sekä sijoittajan saamat osingot. Myyntivoitto osakkeista on verotettavissa pääomatulona.

Jos pääomatulot ovat maksimissaan 30 000 euroa yhden vuoden aikana, on veroprosentti 30 eli 30 prosenttia tuotoista. Se osuus, mikä menee 30 000 euron yli, saa veroprosentiksi 34. Tällöin siis suurempi veroprosentti koskee vain sitä osuutta mikä menee 30 000 euron yli. 

Osingoista maksetaan myöskin veroa. Osinkotulot, joita yksityishenkilö saa, ovat verotettavia sekä osittain verovapaita pääomatuloja. Prosenteissa se menee niin, että 85 prosenttia on verotettavia tuloja ja verovapaita puolestaan 15 prosenttia.

Jos nämä sijoittamiseen liittyvät seikat ovat sellaisia, että luulet pärjääväsi osakeomistajana, kannattaa aloittaa aina varovaisesti. Samalla tulee olla kärsivällinen, sillä maailma ja rahatilanne ei muutu yhdessä yössä. Maltti on aina valttia, myös siinä minkä yrityksen valitsee sijoituskohteeksi. Ja edelleen, kannattaa kysyä itseltään, riittääkö kiinnostus kuinka pitkään.

Ansaitse rahaa kotona

Oletko miettinyt erilaisia tapoja rahan ansaintaan kotona, vaihtoehtoja nimittäin on vaikka, kuinka paljon. Ansaitse rahaa kotona, vaikka tekemällä lisätöitä, tai kehittämällä jonkinlaista liiketoimintaa, jonka voit tehdä kotioloissa. Nykyaikaiset digitaaliset alusta ovat lisänneet huomattavasti erilaisten mahdollisuuksien määrää.