Oletko huomannut, että et jaksaisi aivan yhtä hyvin talvella kuin kesäkaudella? Se voi johtua kaamoksesta ja siitä, että talvella meillä on pimeämpää kun aurinko ei paista niin paljoa. Viime vuosina lumen vähyys varsinkin täällä Etelä-Suomessa on vain alleviivannut talven pimeyttä ja vienyt mieliämme alaspäin. Mitä sitten voisi tehdä helpoin keinoin, jotta sitä energiaa olisi näin talvellakin? Ja pitää muistaa, ettei talvi vaikuta kaikkiin samalla tavalla, mutta tosiasia on, että valon puute vaikuttaa meihin monella tavalla.
Jos olet kuullut sanan kaamosväsymys tai peräti kaamosmasennus, aiheutuu se siitä, että aamuisin ei olekaan sitä auringonvaloa ja on entistä vaikeampi nousta ylös sängystä. Siihen onkin kehitelty kirkasvalolamput, jotka ajastettuna antavat meille auringonvalon sijasta kirkasta valoa, ja sillä valolla huijaavat aivojamme luulemaan, että on kesä. Pieni juttu, iso vaikutus.
Luonto ja me
Vaikka me ihmiset olemme asuneet kaupungeissa jo satoja vuosia, on luonto meissä vielä todella paljon mukana. Se että aamuinen auringonvalo toimii käynnistäjä, on vain yksi luonnon ilmentymä. Toinen on se, että arkinen puuhastelumme rakentuu rytmiin, ja sen rytmin mennessä vikaa, alkaa kehommekin reagoida. Meille voi tulla kaamosmasennusta ja voimme jopa ahdistua ja alkaa nukkuakin huonommin. Mutta tähän kaikkeen voi löytyä luonnosta myös apua, sekä ihan luonnosta että luonnontuotteista. Esimerkiksi paljon esillä olleet CBD-öljyt voivat tuoda yllättävääkin apua sekä nukkumiseen että ahdistukseen, klikkaa tästä lisätietoja. Monet muutkin luontaistuotteet kuten vitaminiinit ja hivenaineet tuovat meille rakennuspalikoita talven pimeään, sillä kesällä saamme paljon enemmän luonnosta kuin talvella – kun luonto menee säästöliekille itsekin.
Vitamiineista varsinkin D-vitamiini on meille tärkeä kehomme kannalta. Onneksi nykyään moniin ruoka-aineisiimme ja ruokiin lisätään vitamiineja, joten nykyaikana D-vitamiinin puutostilat ovat harvinaisia. Saamme kesäkuukausina D-vitamiinia auringonvalosta, mutta talvikuukausina ei ole väärin ottaa lisävitamiineja esimerkiksi vitamiinivalmisteiden kautta.
Puoli tuntia ja homma toimii taas
Jos olet töissä, etätöissäkin, välillä huomannut, että pää menee jumiin, kannattaa pitää pieni tauko. Tässäkin tulee esille meidän syvät juuremme luontoon, sillä mikäli pääset kävelylle vaikka vain puoleksi tunniksi puistoon tai metsään, huomaat kuinka aivot ja silmät lepäävät ja jaksat taas painaa täysillä. Luonto todellakin antaa meille mahdollisuuden resetoida itsemme, kunhan teemme sen luontokävelyn ilman kuulokkeita ja ilman älypuhelinta – vain sinä ja luonto.
Kysymys on siis paljon muustakin kuin vain kuntoilusta. Kävelemällä luonnossa edistät kokonaisuuttasi jaksamaan. Kävely toimii niin fysiologisena apuna kuin myös psyykkeesi tukena. Kannattaa kokeilla. Aivosi kiittävät jo siitä puolen tunnin kävelystä läheisessä metsikössä tai puistossa – ja tämä on tutkittua tietoa!
Elämän rytmi
Kehomme kaipaa rytmitystä. Siksi meidän tulisi nukkua öisin tarpeellinen tuntimäärä ja työskennellä mieluummin valoisaan aikaan. Rytmi liittyy myös syömiseen, sillä ilman rytmiä, me syömme koko ajan emmekä kiinnitä huomiota mitä syömme tai kuinka paljon syömme. Emme välttämättä mieti elämäämme rytmin kautta, mutta sitä se kuitenkin on. Rytmittämällä omat ruokailut kohtuullisesti samoihin aikoihin joka päivä ja syömällä monipuolisesti, autamme kehoamme ja samalla mieltämme jaksamaan tehdä ne asiat, joita arkemme meiltä odottaa ja vaatii.
Nukkuminen, vaikkakin jokaiselle meistä henkilökohtaista, on kehollemme pakollista. Voimme ottaa päivisin pienet torkut, kunhan emme nuku liian pitkään ja sekoita yöuntamme. Kehomme jaksaa pitkääkin rasitusta, mutta helpotamme omaa olemistamme jos saamme elämäämme rytmin, jossa on oma paikkansa nukkumiselle, työlle, syömiselle, liikunnalle sekä sosiaalisille kanssakäymisille kavereiden ja sukulaisten kanssa. Meitä ei kuitenkaan ole tehty olemaan yksin, vaikka nykyaikaiset digitaaliset ratkaisut sen entistä helpommin mahdollistavat. Ja esimerkiksi syömällä hyvällä rytmillä päivästä toiseen, varmistat oman vireystasosi ja jaksat paremmin.